Učiteljica slovenščine Živa Blatnik se je med 20. in 25. junijem 2022 v Rimu udeležila izobraževanja Boost your creativity and prevent early school leaving: steps for integration and intercultural education. Skozi izkustveno učenje je spoznala temeljne metode vključujočega izobraževanja, in sicer preko aktivnih in kreativnih oblik dela. Poučila se je, kako učence spodbujati k reševanju konfliktov, razlikovanju med stereotipi in predsodki, sprejemanju drugačnosti in raznolikosti, razvijanju vseh osmih skupin kompetenc 21. stoletja na atraktiven način in tako preprečiti opuščanje obiskovanja šole oz. omogočiti uspešno napredovanje vsem učencem (tudi učencem priseljencem, učencem iz socialno šibkejših oz. nespodbudnih okolij, učencem s posebnimi potrebami ipd.).

Vse omenjene teme so bile na izobraževanju obravnavane z vidika kreativnih in aktivnih metod in oblik dela. Udeleženci so tako spoznali, da je učitelj 21. stoletja kreativen posameznik:

  • ki neprestano stremi k raznolikosti svojih učnih metod;

  • ki izbira učne oblike, ki so usmerjene k večji aktivnosti učencev;

  • ki se zaveda, da različne osebnosti in potrebe v učilnici od njega zahtevajo uporabo različnih poti do znanja;

  • ki se ne boji novosti v obliki IKT, učenja izven učilnice ipd.;

  • ki zna presoditi, kdaj prekiniti učno uro z nekajminutnimi gibalnimi aktivnosti, ki misli preusmerijo na koordinacijo telesa, pospešijo srčni utrip in pripomorejo k večji zbranosti;

  • ki se nikdar ne neha učiti in rad deli svoje izkušnje iz prakse s svojimi kolegi.

 

(Skupno 30 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost