V mesecu marcu sva spoznala barvito, kulturno in zgodovinsko bogato mesto Amsterdam. Udeležila sva se izobraževanja Erasmus+ z naslovom Brain-Based Learning: Understand How Students Really Learn (slov. Brain-Based učenje: Kako se učenci v resnici učijo?).

Na predavanjih sva bila v prijetni družbi učiteljev iz Portugalske, Španije, Češke in Nemčije ter predavatelja Jareka Sacharskega, ki nas je s svojo strokovnostjo in razgledanostjo iz dneva v dan navduševal s svojim znanjem o možganih ter nas aktivno vključeval v mnoge dejavnosti. Večkrat nas je postavil pred zanimive izzive. Eno od predavanj je začel z vprašanjem: “Bi verjeli, da si boste v naslednjih 10 minutah zapomnili 25 naključnih besed in jih ohranili v dolgoročnem spominu?” Izziv smo učitelji z radovednostjo sprejeli in uspešno opravili.

Predavatelj je večkrat poudaril, kako pomembno je, da znamo biti prisotni v trenutku, se ga zavedati in ga občutiti. Pomembno je, da naše možgane naučimo, kako ostati v tem trenutku, brez pretiranega premlevanja o prihodnosti in preteklosti.

Tekom tedna smo spoznavali nekonvencionalne metode, ki spodbujajo vključenost učenca v učni proces na zabavno-ustvarjalen način, različne tehnike za izboljšanje in pospešitev učenja ter boljše dolgoročno pomnjenje.

Izobraževalni teden smo zaključili s spoznavanjem nizozemske kulturne dediščine in prijetnim izletom v mesto Zaanse Schans, kjer smo si ogledali mline na veter, stare obrti in tradicionalne hiše.

Teden je minil kot bi mignil. Opremljena z novim znanjem in zagonom bova z veseljem delila svoje izkušnje.

Amsterdam, nasvidenje do prihodnjič!

Anja Kotnik Lebar in Aleksandar Tonić

(Skupno 17 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost