Erasmuss+ KA122
Europass Teacher Academy
Discovering the Cultural Heritage of Rome
5-10 June 2023

Nedelja (4.6.2023):
Iz Kamnika sem se odpravila ob 4.30 zjutraj in prispela v Trst okoli 6.15. S hitrim vlakom sem se odpeljala do Rima. Vožnja je trajala dobrih pet ur, saj smo na nekaterih delih dosegli tudi 250 km na uro. V Rim sem prispela točno on 12.00. Termini je ogromna železniška postaja, kjer se zgrinjajo vsi vlaki iz vseh koncev Italije. Da sem našla trafiko, kjer sem kupila karto za Bus je bil cel podvig. Zahvaljujoč gospe, ki je sedela z mano na vlaku je bilo malo lažje. Do hotela sem se peljala pol ure za busom, saj se na metro nisem še upala. V hotel sem prispela ob 13.00 in izčrpana padla v posteljo.

Ponedeljek (5.6.2023):
Zjutraj sem se zbudila šla na zajtrk in se potem peš odpravila 2 km do šole. Tam sem spoznala še pet sošolcev. Tri (Karen, Paula in Bajna) so bile sodelavke na dekliški šoli v Dublinu Irska, Elena je bila iz Francije in poučuje turizem na srednji šoli in Alberto iz Španije in uči tehniko in robotiko. Preko različnih iger smo se predstavili in spoznali. Ker so imela dekleta iz Irske že svoje načrte, smo se povezali jaz, Elena in Alberto.
Po pouku sva se z Eleno odpravili z metrojem do Piazza del Populi kjer sva si ogledali v cerkvi znamenito sliko slikarja Caravaggia. Potem pa sva obhodili park Borghiese in si ogledale znamenitosti v parku. V večernih urah sva se odpravili domov.

Torek (6.62023):
V času pouka nam se naša predavateljica Angelica veliko predavala o zgodovini, kulturi in dediščini Rima. Naložili smo si aplikacijo Goosechase na kateri so bila pod naslovom barok v Rimu naložena vprašanja, lokacije, ki smo jih predelali pri uri. Da smo izkusili Rim smo se po pouku odpravili v center Rima, kjer smo s to aplikacijo iskali cerkve, slike, lokacije, trge…, ki jih je zahtevala aplikacija. Ko smo našli želeno stvar smo jo s telefonom slikali ali potrdili lokacijo. Tako smo zbirali točke. V Hotel sem prišla v večernih urah.

Sreda (7.6.2023):
V šoli nam je Angelica predavala o pomembnosti kulturne dediščine v izobraževanju. Pomembno je, da se zavedamo da dediščina ni samo preteklost ampak tudi sedanjost in seveda mi, ki ustvarjamo dediščino sedaj za prihodnje rodove. Saj je kulturna dediščina idealna pot da damo pomen prihodnosti, tako da omogočimo boljše razumevanje preteklosti. Učencem moramo poleg predavanj omogočiti tudi vizualni vpogled v zgodovino to nam omogočajo poleg dejanskega obiska tudi različne internetne strani z virtualnimi sprehodi. Npr.: Google Arts and Culture, Quizlet in seveda domače strani muzejev, galerij,… Pogledali in preizkusili smo tudi spletno stran The creative typs s katero smo si lahko na podlagi vprašanj in odgovorov določili kakšen tip umetniškega človeka smo. Govorili smo tudi o pomenu skupin. Kako učence razdelimo v skupine, na kaj moramo biti pozorni, da skupine čim bolj učinkovito sestavimo. Po malici smo zagrizli v zgodovino Rima. Vse od Romulusa in Remusa pa do padca Rima. Po predavanju smo se odpravili v center Rima Kjer nas je čakal vodič. Ta nam je podrobno na samem mestu pred znamenitostmi razložil njihovo zgodovino in pomen (Kolosej, Trajanov stolp, Panteon in še veliko znamenitosti. Po razgledu z vodičem smo se še sami odpravili v notranjost Panteona si ogledali še nekaj izjemno lepih cerkva in naš ogled zaključili z pijačo.

Četrtek (8.6.2023):
Ta dan se nismo zbrali v šoli ampak smo se odpravili v center, kjer smo spoznali zgodovino (nastanek) Akademije Fine umetnosti San Luca. Ogledali smo si razstavo Canova. Umetnika in kiparja, ki je bil princ (pomeni predsednik) Academie di San Luca. Bil je zelo pomemben umetnik kipar tistega časa. Po ogledu razstave sem se odpravila v Vatikan, kjer sem si ogledala veličastno baziliko sv. Petra.

Petek (9.6.2023)
Zadnji dan smo v šoli imeli še praktično delo. Naučili smo se kako sami naredimo knjigo Bookbinding (knjigoveštvo). Po tej aktivnosti smo dobili certifikat za uspešno opravljen tečaj. Še zadnjič sem se odpravila v center, kjer sem si ogledala muzej Capitolini in Beneški trg. V Palazzi Venezia sem si na terasi, kjer se nahaja bar ogledala okolico Rima vključno s Forumom in Kapitolom.

Sobota (10.6.2023):
Po zajtrku sem pospravila in se odpravila z busom na železniško postajo kjer sem se z vlakom odpeljala v Trsta in od tam nazaj v Kamnik. Domov sem prišla okrog 11.00 ure.

Kamnik: 28.6.2023 Vesna Janežič

(Skupno 14 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost