V petek, 4. decembra 2015, se je zaključil šolski nagradni natečaj KEMS (ustvarjanje iz odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove). Sodelovalo je 52 učencev, ki so ustvarili 58 izdelkov. Tekmovali so v treh starostnih skupinah: prvi do tretji razred, četrti do šesti razred, sedmi do deveti razred. Komisija (v sestavi: Koman, Hribar, Završnik, Železnik, Duraković) je imela zelo težko delo, še posebej pri izdelkih učencev prve triade, ki so po kreativnosti in izvirnosti izstopali iz okvirov pričakovanj. V tej starostni skupini je prvo mesto osvojil ŽIGA SPORN (2. b), za katerega je bila izdelava ogromnega vojaškega letala (dimenzije 2 m x 1,5 m) večdneven družinski projekt. Za vložen trud in čas si je Žiga prisvojil vstopnico za celodnevno kopanje v Ekotermah Snovik. Prav tako se bosta v Snoviku kopali sestri META (5. a) in KATRA MALI (8. a), ki sta, vsaka v svoji starostni skupini, osvojili prvo mesto. Meta je iz tetrapakov za mleko izdelala občudovanja vredno lahkotno poletno oblekico in torbico, Katra pa zelo uporabno torbico za položnice, ki lahko služi tudi kot denarnica. Drugo mesto so osvojili SIARA ŠKRIJELJ (1. b), ki je iz tetrapaka za sok izdelala praktičen šolski avtobus, VITO ŠPIRIĆ REPNIK (1. a), ki je ustvaril ladjo s premikajočim se krmilom, in RENE DROLC (5. b), ki je oblikoval tošlč’k za shranjevanje kartic in denarja. Za nagrado so dobili šolske potrebščine (zvezek, kolaž, flomastre, lepilo, radirko, ravnilo …), ki jih bodo z  veseljem koristili. Tretje mesto so osvojili SAMO VRBEC (1. č), ki se je predstavil s tankom, MATEVŽ KUHAR (1. č), ki je izdelal tovorni vlak, in NADJA PONDELEK (4. c), ki je ustvarila Sport Nadja torbico. Prejeli so eko sladko presenečenje, in sicer domač jabolčni sok, akacijev med in bio čokolado.

V pritličju šole (nasproti učilnice 3) si že lahko ogledate razstavo prav vseh izdelkov.  Izdelke (fotografije in opise izdelave) nagrajenih učencev bomo poslali na državni nagradni natečaj projekta Eko-paket, ki ga organizira nacionalni program Ekošola.

Čestitke in zahvale gredo vsem sodelujočim, tako učencem kot staršem za pomoč pri ustvarjanju. Odziv je bil neverjeten. Verjamem, da ste uživali v kreiranju izdelkov, ugotavljanju, iz česa je sestavljen tetrapak, in v skupnem druženju. Po novem letu se obeta še en natečaj, ko se boste lahko ponovno preizkusili v ročnih  spretnostih in izrazili svojo ustvarjalnost. Do takrat pa ne pozabite: ko kartonsko embalažo za mleko in sokove (KEMS) izpraznimo, ji odvihamo robove, jo sploščimo in odvržemo v zabojnik oz. koš z rumenim pokrovom.

Več sliki si lahko pogledate s klikom na zgornjo sliko.

Sebina Duraković,

vodja šolskega natečaja KEMS

 

POZIV za vse učence, ki se niso uvrstili na prva tri mesta:

pri učiteljici Sebini vas čaka tolažilna nagrada. Pridite!

(Skupno 242 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost