V okviru projekta Odgovorno s hrano! že drugo šolsko leto zapored izvajamo dejavnosti, s katerimi želimo učence spodbuditi h kritičnemu razmišljanju o izboru hrane – kako različna hrana vpliva na naše zdravje in življenjski slog ter kako hrana, ki jo izberemo, vpliva  na podnebje, vodo, zemljo, zrak in življenje pridelovalcev.

Ekodbor projekta sestavljamo Blaž Horvat, Aleks Cipot, Meta Mali, Matej Stele, Hana Jenčič Turk, kuhar Ambrož, kuharica Štefka in učiteljica Urška Dolgan. Z nasveti nam pomagajo tudi starši. Mentorica projekta je učiteljica Sebina Duraković. Dobivamo se ob četrtkih ob 16.30 v učilnici številka 13. Najprej smo pričeli spremljati, koliko hrane se zavrže vsak dan v času kosila in izvedli anketo med učenci o porabi hrane doma. Nato smo oblikovali akcijski načrt, ki ga nujno potrebujemo, saj smo ugotovili, da dnevno zavržemo preveč hrane. Skupaj z učiteljico Sebino smo se odločili, da bomo izvedli več aktivnosti, povezanih z zavrženo hrano. Z eno od dejavnosti smo ravno končali pred novoletnimi počitnicami. Lotili smo se skrite vode v naši hrani. Naše sporočilo je vidno v jedilnici. Upamo, da si ga bodo učenci čim večkrat prebrali in spoznali, da s tem, ko hrano vržemo proč, zavržemo tudi ogromno količino vode, ki je bila potrebna za pridelavo hrane. Z našimi akcijami bomo poskušali zmanjšati količino zavržene hrane.

Napisala: Hana Jenčič Turk, 6. b

Projekt sofinancira Evropska unija.

(Skupno 74 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost