Spoštovani starši,

Vlada RS je v petek, 18. 9. 2020, zvečer sprejela odlok o začasnih ukrepih zaradi preprečevanja izbruhov okužb in širjenja okužb z nalezljivo koronavirusno boleznijo COVID-19. Odlok med drugim določa, da je v osnovnih šolah v notranjih prostorih odslej in do preklica obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza (v nadaljevanju: maske).

Sprejeti odlok se ne uporablja za:

  • učence do vključno 6. razreda,
  • učence 7.–9. razreda, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 1,5 metra medosebne razdalje,
  • zaposlene, ki poučujejo v oddelkih do vključno 6. razreda, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 2 metra medosebne razdalje,
  • osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Če v omenjenem odloku ni drugače določeno, se za osebe iz prejšnjega odstavka glede uporabe mask še nadalje uporabljajo priporočila NIJZ. V obdobju 21.–27. 9. 2020 velja naslednje priporočilo za osnovnošolce:

  • učenci v učilnicah ne uporabljajo mask;
  • v skupnih prostorih uporabo mask priporočamo.

Iz zapisanega sledi, da so maske za učence 7.–9. razreda v šoli do preklica obvezne ves čas, tako v skupnih notranjih prostorih šole, kot tudi v učilnicah v času pouka in drugih vzgojno-izobraževalnih dejavnosti, razen ko se – skladno z možnostmi šole – lahko zagotovi vsaj 1,5 metra medosebne razdalje. Na naši šoli te možnosti žal nimamo.

Spoštovani starši učencev 7.–9. razreda, v zvezi z omenjenim odlokom vas naprošamo, da svojemu otroku zagotovite masko (svetujemo uporabo pralne maske, saj s tem zmanjšamo obremenitev okolja). Če te možnosti nimate, bodo otroci masko prejeli ob prihodu v šolo.

Hkrati ponovno naprošamo vse starše, da se s svojim otrokom pogovorite o samozaščitnem ravnanju (higiena rok in kašlja, pravilna uporaba maske, medosebna razdalja). Na šoli smo enotni – ne želimo niti karantene oddelkov, niti pouka na daljavo! A le ob doslednem izvajanju zaščitnih preventivnih ukrepov so naše možnosti, da do takšne situacije ne bo prišlo, večje. Hkrati tudi upamo, da bo odlok kratkotrajen, saj se zavedamo, da bo za učence in učitelje to težka situacija.

Hvala za razumevanje!

Mojca Rode Škrjanc, ravnateljica

(Skupno 240 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost